I slutet av 1920-talet svepte den nya funktionalismen in. Men alla ville inte omedelbart hoppa på den rådande trenden. Stockholms Borgarskola uppförde en ny skolbyggnad som refererade till den klassiska antiken med en underton av den nya tidsandan.
I slutet av 1920-talet svepte den nya funktionalismen in. Men alla ville inte omedelbart hoppa på den rådande trenden. Stockholms Borgarskola uppförde en ny skolbyggnad som refererade till den klassiska antiken med en underton av den nya tidsandan.
Stockholms Borgarskola stiftades 1842 och utvecklades till att ta emot både manliga och kvinnliga elever inom hantverks- och handelsyrken. I slutet av 1800-talet påminde skolans utbud om de nya folkhögskolornas.
I slutet av 1920-talet beslöt Stockholms Borgarskola att uppföra en ny skolbyggnad vid Jarlaplan där Birger Jarlsgatan möter Roslagsgatan. Arkitekt Knut Nordenskjöld anlitades. Han ritade två stora huskroppar i tjugotalsklassicism med tempelgavlar och monumentala entréer. Byggnaderna förenades via ett portvalv som vette mot en nyanlagd park.
Invändigt präglades skolan av gedigna material som golv av kalksten i korridorer och trapphus och mellandörrar av ek. Nordenskjöld ritade klassicerande dekorativa utsmyckningar som kolonner, pilastrar och dörrar med meanderbård och rosetter. Lilla hörsalen fick ett guldmålat tak med blå meanderbård.
Nordenskjöld har inte fått den uppmärksamhet som arkitekt som han förtjänar, kanske för att han höll fast vid en klassisk arkitektur i en tid då nya ideal snabbt svepte in. Han ritade flera vackra hus och inredningar i den stil som senare kommit att kallas ”Swedish Grace”.
Olle Engkvist fick entreprenaden som byggmästare och själva bygget genomfördes 1930–1931. I november 1931 invigdes skolan under mycket högtidliga former med såväl Gustaf V som kronprinsparet Gustaf Adolf och Louise närvarande.
Borgarskolans stora aula utnyttjades också av andra skolor i innerstaden för större tillställningar och skolavslutningar. Den användes också som biograf och för teaterföreställningar.
Borgarskolans verksamhet upphörde 1971. Sedan dess har många olika verksamheter funnits i byggnaderna.
Efter en ombyggnad 1973 bedrevs Jarlateatern i aulabyggnaden. Teaterverksamheten upphörde omkring sekelskiftet 2000 och efter en ny ombyggnad 2005 bedrivs privat vårdverksamhet och restauranger i lokalerna.
I den andra skolbyggnaden fortsatte skoltraditionen och under många år fanns där en stiftelseägd gymnasieskola, Viktor Rydbergs gymnasium.
Exteriört är Borgarskolan välbevarad, och efter en pietetsfull restaurering och anpassning till nya verksamheter så finns många bevarade detaljer kvar av den vackra interiören.