Olle Engkvist deltog i omvandlingen av Sveavägen till ett modernt stråk i Stockholm, bland annat med Thulebolagens stora kontorskomplex, senare mest känt som Skandiahuset.
Thulebolagens hus vid Sveavägen 42–44 uppfördes 1938–1940 och var det största byggprojektet efter Stadshuset i den tidens Stockholm. Det marknadsfördes som Skandinaviens största kontorshus och var något helt nytt i stadsbilden.
Försäkringskoncernen Thule behövde ett nytt huvudkontor. Gustaf Clason blev arkitekt och Olle Engkvist blev byggmästare. För att koordinera projektet inrättades ett särskilt arkitekt- och konstruktionskontor på byggarbetsplatsen.
Kontorskomplexet uppfördes i åtta våningar ovan jord, med de två översta våningsplanen indragna. Grunden krävde forcering av 1500 pålar under ganska svåra förhållanden. Konstruktionen var speciell på grund av den ovanliga spännvidden på bjälklag. Fasaden mot Sveavägen kläddes med gula glaserade stengodsplattor från Rakodurfabriken i Tjeckoslovakien. En samtida reporter beskrev Thulehuset som ett sagans elfenbensslott där det blänkte med tusentals gulvita fasadplattor.
Invändigt skapades en flexibel planlösning där interiören kunde anpassas vid behov. Byggnaden uppfördes som ett skeletthus i betong med bara en inre pelarrad cirka nio meter från ytterfasaden. Utrymmet däremellan kunde antingen göras om till ett större, sammanhängande rum eller delas in i små kontorsrum med korridorer. I husets mittparti samlades systemet för hissar, trappor, huvudledningar och wc.
En nyhet var att akter med handlingar kunde skickas med elektriska transportörer mellan avdelningarna, en sorts löpande bandet-princip, som även fungerade mellan våningsplanen.
På översta våningen låg en ljus personalmatsal för 150 personer och ett par mindre matsalar för försäkringsbolagets direktion. Via en trappa kom man upp till takterrassen med blomsterplanteringar och en magnifik utsikt över Stockholms takåsar.
Thulehuset blev senare mer känt som Skandiahuset, då Skandia förvärvade Thule 1963. År 2010 flyttade Skandia ut och åren 2011–2014 byggde fastighetsägaren Diligentia om Thulehuset och den gamla flickskolan Ateneum till nya kontor, hotell, saluhall med nya takvåningar och ny takterrass. Wingårdh arkitektkontor svarade för ritningarna. Den ursprungliga fasaden mot Sveavägen återskapades i nya material.
En film om Thulehusets bygge från 1938. Ur Skandias arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria. (Utan ljud.)