Olle Engkvist satte sin prägel på hela stadsdelar. I mitten av 1930-talet fick han bygga ett helt nytt bostadsområde i Hjorthagen i Stockholm.
Åren 1934 till 1937 byggdes de så kallade smalhusen i Hjorthagen med 600 lägenheter. Bakgrunden var bristen på bostäder för gas- och elverkens personal vid Värtan. I folkmun kallades området även Abessinien efter Italiens pågående annektering av Etiopien.
Projektet initierades av de anställda själva, som förhandlade med Stockholms stad om byggbar mark. Olle Engkvist, som gjort sig ett namn som en byggmästare som kunde bygga billigt utan att tumma på kvaliteten, fick uppdraget att bygga. Olle var också besjälad av bostadsfrågan och ville att vanliga familjer skulle få en högre boendestandard.
Olle bad sin vän, arkitekt Hakon Ahlberg, att ta fram ett förslag. Planen presenterades för allmänheten vid en utställning på Liljevalchs konsthall. Intresset för lägenheterna var så stort att även personer som inte var anställda vid gas- och elverket fick teckna sig. Som ett nytt grepp tog man också emot synpunkter från spekulanterna i en ny demokratisk anda. Det gjorde att lägenhetsstorleken ökades, från 36 kvadratmeter till 41 och i vissa fall 44 kvadratmeter.
Husen gjordes mycket smala med ett djup på endast 7,5 meter. De ställdes i spikraka rader, orienterade mot öst och väst. Olle testade att bygga enligt en serietillverkning på löpande band, där de olika arbetsgrupperna drog från hus till hus. En yrkeskategori, snickarna, ville inte specialisera sig enligt denna modell och därför fick Olle delvis ge upp sin plan.
I dag är lägenheterna i Hjorthagen eftersökta, även om de är förhållandevis små, och området är väl underhållet.