Under sitt yrkesliv ägnade Olle Engkvist mycket kraft åt stora och komplicerade byggen som industrier, sjukhus, laboratorier och andra institutioner. Det första jätteprojektet var Apotekarnes nya fabrik för läskedrycker och mineralvatten nära Norra station i Stockholm.
Under sitt yrkesliv ägnade Olle Engkvist mycket kraft åt stora och komplicerade byggen som industrier, sjukhus, laboratorier och andra institutioner. Det första jätteprojektet var Apotekarnes nya fabrik för läskedrycker och mineralvatten nära Norra station i Stockholm.
Ett av Olle Engkvists första industriuppdrag var uppförandet av en ny mineralvattenfabrik i kvarteret Blästern för AB Stockholms Bryggerier i närheten av Norra station med adress Norra Stationsgatan 67–73 och Hälsingegatan 47–49. Bakgrunden var att den stora bryggerikoncernen övertog Apotekarnes Mineralvatten AB, vilket gjorde det aktuellt att koncentrera tillverkningen av vatten och läskedrycker till en ny anläggning.
Arkitekten Edward Bernhard, annars mest känd för biografen Röda kvarn, ritade en expressiv tegelfasad av handslaget tegel från Rödbo. Det skulpturala tornet pryddes med Gustaf Sandbergs staty Vattenbärerskan. Tornet var inte bara en dekorativ detalj utan svarade också för en praktisk funktion genom att inrymma kylverkets kondensatorer.
Bygget sattes i gång 1931 och pågick till 1934. Apotekarnes var då världens största mineralvattenfabrik med en sammanlagd golvyta på cirka 30 000 kvadratmeter. Längden på samtliga rörledningar var mer än tre mil och de elektriska ledningarna var sex mil långa. Fabriken fick en innovativ betongstomme.
I fabriken inrymdes bland annat ett garage med plats för 150 bilar, olika lagerutrymmen, sköljnings- och tappningssal, kontor, analyslaboratorier, verkstäder, logement och bostäder samt matsalar.
Fabriken var i drift mellan 1934 och 1972. Efter nedläggning inrymdes olika lager i lokalerna, bland annat för Siemens, Ahlsell, och Calo Celsius.
Stockholms Bryggerier och Apotekarnes uppgick 1964 i Pripp-Bryggerierna. Varumärket Apotekarnes finns kvar än i dag och ingår numera i Carlsberg Sverige AB.
Den bevarade fabriksbyggnaden är grönmärkt och kulturhistoriskt värdefull. Flera stora ombyggnader har dock gjorts efter nedläggningen. I slutet av 1990-talet byggdes en glasdel på som är särskilt framträdande mot Norra stationsgatan.
Olle Engkvist fortsatte att ta sig an stora projekt. Det största uppdraget var Domnarvets järnverk i Borlänge, ett bygge som pågick under mer än ett decennium, från början av 1940-talet till en bit in på 1950-talet.
Men Olle Engkvist blev också involverad i uppförandet av industribyggnader för Atlas Diesel, Sieverts kabelverk och LKB-Produkter (instrument för laboratorier och medicinska tillämpningar) och stod också bakom flera av Karolinska sjukhusets byggnader, Siegbahninstitutet och andra stora byggen.